grzanki z czosnkiem i masłemPrzystawki

W naszym menu poza daniami włoskiej kuchni znajdują się także inne pozycje. Jedną z nich są przystawki. Wśród nich w naszej ofercie znajduje się przede wszystkim pieczywo czosnkowe. Podajemy je z serem lub dodatkowo z salami. Pieczywo podajemy w ilości 4 sztuk. Oprócz tego mamy również inne przystawki – Bruschettę i Carpaccio z łososiem.

Bruschetta to przekąska w formie grzanki posmarowanej oliwą i roztartym czosnkiem. Serwujemy ją np. z pomidorkami koktajlowymi, rukolą czy też czarnymi oliwkami. Z kolei Carpaccio to przystawka z surowego mięsa. Tradycyjnie przygotowywana jest ona z wołowiny, jednakże w naszej restauracji postawiliśmy na inny wariant. Podajemy ją w formie łososia wraz z pomidorkami koktajlowymi, kaparami, cytryną oraz ziołową oliwą.

Jaką funkcję pełni przystawka?

Przystawki to pozycje w menu, które są często pomijane przez Gości. To jednak błąd, ponieważ pełnią one określoną funkcję. Przystawki podawane są przed daniem głównym, a ich zadaniem jest wprowadzenie do całego posiłku. Serwowane przez nas pieczywo oraz inne pozycje służą do wyostrzenia smaku, a także pobudzenia apetytu. Z tego względu przed głównym daniem odradza się np. spożywania słodkości. Znacznie lepiej sprawdzą się przekąski wytrawne, a nawet nieco słone.

Ważne jest to, żeby przystawka nie była sycąca, ponieważ w innym przypadku sprawi, że nie będziemy chcieli zjeść całego dania głównego. W związku z tym w naszej restauracji serwujemy nie za duże (ale też i nie za małe) przystawki. Oferowane przez nas pozycje podawane są zarówno na ciepło, jak i na zimno. Niezależnie od formy są smaczne i stanowią idealny wstęp do dalszego jedzenia.